Mostostal Warszawa dla Akademii Górniczo-Hutniczej

Mostostal Warszawa po raz kolejny zmieni wygląd ulicy Czarnowiejskiej w Krakowie. Oddział Południowy Mostostal Warszawa pod dyrekcją Janusza Stanaszka został generalnym wykonawcą nowej siedziby Wydziału Informatyki, Elektroniki i Telekomunikacji na terenie Akademii Górniczo-Hutniczej. Wartość kontraktu wynosi 16 867 437,57 zł brutto.

Nowy budynek dydaktyczny AGH powstanie w pierzei ulicy Czarnowiejskiej w miejscu wyburzonych XIX-wiecznych kamienic. Będzie to czterokondygnacyjny obiekt o powierzchni użytkowej 2,2 tys. metrów kwadratowych, a znajdzie się w nim siedziba Wydziału Informatyki, Elektroniki i Telekomunikacji – jednej z najbardziej obleganych jednostek dydaktycznych krakowskiej uczelni. Obecnie na wydziale studiuje ponad 2 200 osób, a jego absolwenci znajdują się w gronie z najbardziej pożądanych kandydatów na rynku pracy.

Umowę w imieniu spółki podpisał Dyrektor Oddziału Południowego Janusz Stanaszek, a po stronie uczelni Kwestor AGH Maria Ślizień i Kanclerz AGH Henryk Zioło. W spotkaniu uczestniczyli również Rektor AGH prof. Tadeusz Słomka, dyrektor ds. technicznych Ryszard Niszczota.

W ramach podpisanej umowy Oddział Południowy Mostostal Warszawa oprócz siedziby wydziału wykona zagospodarowanie działki, przebuduje pomieszczenia na III piętrze budynku B-7, gdzie mieści się sąsiadujący z inwestycją Wydział Matematyki Stosowanej (tak, aby zapewnić połączenie komunikacyjne z klatką schodową nowego budynku). Wejście na wydział będzie zlokalizowane od strony kampusu, a nie od ulicy Czarnowiejskiej. W zakres prac wchodzi również budowa instalacji zewnętrznych: kanalizacji sanitarnej i deszczowej, wodociągowej, elektrycznej, teletechnicznej i ciepłowniczej.

– Podpisany kontrakt to już kolejny piąty  etap naszej współpracy z Akademią Górniczo-Hutniczą w Krakowie. W ciągu ulicy Czarnowiejskiej wybudowaliśmy dwa prestiżowe obiekty naukowo-dydaktyczne: Centrum Informatyki  i Centrum Energetyki, superkomputerowe centrum Cyfronet oraz remont akademika „Babilon”. Do tych obiektów wkrótce dołączy kolejny nowoczesny budynek, który zagwarantuje studentom zaplecze dydaktyczne na światowym poziomie. Znaczenie inwestycji podkreśla również fakt, że władze uczelni pozyskały na jej realizację dofinansowanie ze środków Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego. Podobnie jak przy poprzednich realizacjach dla tego inwestora, kontrakt zrealizuje sprawdzony zespół pod kierownictwem Artura Sikory (Dyrektor Kontraktu) i Mariusza Rudnika (Kierownik Budowy) – mówi Janusz Stanaszek, Dyrektor Oddziału Południowego.

W budynku znajdą się nowoczesne laboratoria, m.in. sieci operatorskich, sieci optycznych, wirtualizacji i technologii cyfrowych, bezpieczeństwa sieci, sieci sensorowych, które umożliwią prowadzenie innowacyjnych badań w zakresie ICT. Budynek ma być gotowy do użytkowania we wrześniu 2018 r.

Przedmiot umowy: Budowa budynku dla Wydziału Informatyki, Elektroniki i Telekomunikacji na terenie AGH w Krakowie
Zamawiający: Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie
Projekt: AE FUSION Studio sp. z o.o.
Wykonawca: Oddział Południowy Mostostal Warszawa
Kierownik kontraktu: Artur Sikora
Kierownik budowy: Mariusz Rudnik
Liczba kondygnacji:
Kubatura: 11 590 m
Powierzchnia użytkowa: 2 228 m
Wartość kontraktu: 13 713 363,88 zł (netto) / 16 867 437,57 zł (brutto)

Mostostal Warszawa SA należy do grona największych firm budowlanych w Polsce. Ponad siedem dekad obecności firmy na rynku budowlanym zaowocowało realizacją inwestycji we wszystkich kluczowych segmentach rynku budowlanego w kraju i Europie. W swoim działaniu spółka łączy wieloletnią tradycję polskiej myśli inżynierskiej z profesjonalną organizacją i szerokim wykorzystaniem najnowocześniejszych technologii. Mostostal Warszawa jest notowany na warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych niemal od początku istnienia krajowego rynku kapitałowego. Głównym akcjonariuszem spółki jest Acciona Infraestructuras SA. Mostostal Warszawa SA jest głównym udziałowcem kilku przedsiębiorstw tworzących Grupę Kapitałową Mostostal Warszawa.