Mostostal Warszawa rozbuduje Politechnikę Poznańską

Oddział Zachodni, Przemysłu i Ochrony Środowiska pod dyrekcją Marzeny Witkowskiej podpisał kontrakt na rozbudowę Wydziału Elektroniki i Telekomunikacji Politechniki Poznańskiej (WEiT). Wartość zadania wynosi 3 315 271,14 zł brutto.

Inwestycja jest zlokalizowana w Poznaniu na działce użytkowanej przez Politechnikę Poznańską. Istniejący budynek WEiT mieści się przy ulicy Polanka. Teren jest w pełni zagospodarowany i uzbrojony. W ramach umowy Mostostal Warszawa ma za zadanie zrealizować kompleksową rozbudowę wraz z przebudową klatki schodowej w zakresie oddymiania. Skrzydło rozbudowy będzie zlokalizowane równolegle do ulicy Kaliskiej. Będzie to trzykondygnacyjny budynek bez podpiwniczenia. Na każdym piętrze znajdą się: jedna sala dydaktyczna i dwa pomieszczenia przeznaczone na cele administracyjne. Umowa przewiduje również zaprojektowanie i wykonanie funkcjonalnego łącznika, który połączy istniejący obiekt z dobudową.

Oprócz tego w zakres prac, które wykona Oddział Zachodni, Przemysłu i Ochrony Środowiska wchodzi m.in.: przygotowanie terenu pod budowę, roboty w zakresie stabilizacji gruntu, rurociągów, okablowanie sieciowe, instalacje elektryczne, roboty wodno-kanalizacyjne i sanitarne, instalacje urządzeń grzewczych, wentylacyjnych, klimatyzacyjnych, centralnego ogrzewania, a także stolarka okienno-drzwiowa i roboty wykończeniowe. W ramach zadania zostaną wybudowane dojścia do obiektu, miejsca postojowe i układ zieleni. Roboty poprzedzi usunięcie istniejących kolizji instalacji zewnętrznych.

Przedmiot umowy: Rozbudowa Wydziału Elektroniki i Telekomunikacji Politechniki Poznańskiej oraz przebudowa istniejącej klatki schodowej w zakresie oddymiania.
Inwestor: Politechnika Poznańska
Wykonawca: Oddział Zachodni, Przemysłu i Ochrony Środowiska Mostostal Warszawa
Teren zabudowy: 148,9 m
Powierzchnia użytkowa: 363,35 m
Kubatura: 1873,23 m
Wartość kontraktu: 3 315 271,14 zł (brutto)

Mostostal Warszawa SA należy do grona największych firm budowlanych w Polsce. Ponad siedem dekad obecności firmy na rynku budowlanym zaowocowało realizacją inwestycji we wszystkich kluczowych segmentach rynku budowlanego w kraju i Europie. W swoim działaniu spółka łączy wieloletnią tradycję polskiej myśli inżynierskiej z profesjonalną organizacją i szerokim wykorzystaniem najnowocześniejszych technologii. Mostostal Warszawa jest notowany na warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych niemal od początku istnienia krajowego rynku kapitałowego. Głównym akcjonariuszem spółki jest Acciona Construcción SA. Mostostal Warszawa SA jest głównym udziałowcem kilku przedsiębiorstw tworzących Grupę Kapitałową Mostostal Warszawa.