Mostostal Warszawa tworzy nowe rozwiązania dla budownictwa mieszkaniowego

Dział Badań i Rozwoju Mostostal Warszawa zakończył prace przy projekcie H-house. Czteroletnie prace badawcze doprowadziły do opracowania innowacyjnych, ekologicznych paneli i materiałów wykończeniowych, które pozwalają zwiększyć komfort użytkowania i efektywność energetyczną budynków mieszkalnych. Na terenie Instytutu Techniki Budowlanej w Warszawie Spółka, wybudowała również dwa parterowe budynki demonstracyjne z zastosowaniem innowacyjnych rozwiązań.

Międzynarodowy projekt badawczy realizowało 12 jednostek z czterech krajów (Polski, Szwecji, Niemiec i Francji). Liderem konsorcjum był szwedzki Instytut Badawczy Cementu i Betonu (CBI). Projekt był współfinansowany ze środków Siódmego Programu Ramowego Wspólnoty Europejskiej w zakresie badań, rozwoju technologicznego i demonstracji.

Dział Badań i Rozwoju Mostostal Warszawa jest zaangażowany w kilka projektów, które dostarczają gotowe rozwiązania dla energooszczędnego budownictwa mieszkaniowego. W tym roku zakończył się rozpoczęty w 2013 r. projekt H-house zmierzający do stworzenia zdrowszego środowiska wewnętrznego budynków dzięki zastosowaniu innowacyjnych i ekologicznych materiałów.

W ramach projektu powstały zarówno rozwiązania nadające się do bezpośredniej aplikacji na budowach (np. tynki bazujące na materiałach naturalnych) jak i bardziej zaawansowane, wymagające dalszych prac rozwojowych (np. samoczyszczący, hydrofobowy beton ultra-wysokiej wytrzymałości). Analizie podlegały elementy ścian zewnętrznych (prefabrykowane panele betonowe wraz z warstwą ocieplenia z betonu autoklawizowanego lub pianobetonu) oraz komponenty związane z wykończeniem wnętrz (ścianki działowe, tynki wewnętrzne). Podstawowe parametry, które badano to parametry wytrzymałościowe, izolacyjność cieplna i akustyczna oraz sorpcja wilgoci. Przeprowadzono również analizy środowiskowe w cyklu życia (LCA).

W ramach projektu powstały elementy fasady budynku – innowacyjne prefabrykowane panele betonowe. Mogą one zostać wykorzystane zarówno przy nowych konstrukcjach, do wykonywania przegród zewnętrznych, jak również do termomodernizacji istniejących budynków. Ich dużą zaletą jest wysoka izolacyjność cieplna połączona z całkowitą niepalnością. Są również przyjazne dla środowiska. Dział Badań i Rozwoju uczestniczył m.in. w opracowaniu konstrukcji wewnętrznej paneli. Do ich produkcji wykorzystane zostały nowo opracowane mieszanki betonowe. Na terenie Instytutu Techniki Budowlanej Mostostal Warszawa wybudował również dwa parterowe budynki demonstracyjne, które będą podlegać monitoringowi.

– Rolą Mostostalu Warszawa było opracowanie elementów łączących wewnętrzne warstwy prefabrykatów betonowych oraz systemu montażu. W celu redukcji mostków termicznych, wykorzystaliśmy do tego kompozyt FRP. Łączniki i kotwy zostały wytworzone w naszym Warsztacie Kompozytowym z włókien szklanych i żywicy epoksydowej. Kolejnymi zadaniami, za które byliśmy odpowiedzialni było przygotowanie strategii wdrażania produktów na rynek (opracowanie business planu), oraz budowa obiektów demonstracyjnych – mówi Lech Własak z Działu Badań i Rozwoju

Na kanale YouTube jest już dostępne video podsumowujące realizację projektu H-house. Zapraszamy do oglądania!

Więcej informacji o projekcie można również znaleźć na dedykowanej stronie projektu: www.h-house-project.eu

Mostostal Warszawa S.A Dział Komunikacji

Mostostal Warszawa SA należy do grona największych firm budowlanych w Polsce. Ponad siedem dekad obecności firmy na rynku budowlanym zaowocowało realizacją inwestycji we wszystkich kluczowych segmentach rynku budowlanego w kraju i Europie. W swoim działaniu spółka łączy wieloletnią tradycję polskiej myśli inżynierskiej z profesjonalną organizacją i szerokim wykorzystaniem najnowocześniejszych technologii. Mostostal Warszawa jest notowany na warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych niemal od początku istnienia krajowego rynku kapitałowego. Głównym akcjonariuszem spółki jest Acciona SA – hiszpańska firma działająca w sektorze infrastruktury, energetyki odnawialnej oraz gospodarki wodnej. Mostostal Warszawa SA jest głównym udziałowcem kilku przedsiębiorstw tworzących Grupę Kapitałową Mostostal Warszawa