Mostostal Warszawa w Lipowym Zaciszu

Oddział Centralny Mostostal Warszawa zrealizuje nową inwestycję mieszkalną w Pruszkowie o wartości ponad 58 mln zł brutto. Na osiedlu Lipowe Zacisze powstanie budynek wielorodzinny, mieszkalno-usługowy, w którym znajdzie się 259 mieszkań. Zakończenie budowy jest przewidziane w 2019 r.

Umowę w imieniu Spółki podpisali Jorge Calabuig Ferre - Członek Zarządu ds. Rozwoju Biznesu i Tomasz Okoń (Dyrektor Handlowy Oddziału Centralnego), stronę inwestora reprezentował Michał Miś - Prezes Zarządu Lipowe Zacisze Sp. z o.o.Za nadzór nad prawidłowym przebiegiem realizacji będzie czuwał zespół w składzie: Waldemar Giedrojć (Kierownik Kontraktu) i Marek Kęsy (Kierownik Budowy).

Teren inwestycji znajduje się obok istniejącego osiedla Lipowe Zacisze, które powstało w 2012 r. Nowy kompleks zostanie wzniesiony na skrzyżowaniu ulicy Lipowej i Marii w Pruszkowie koło Warszawy. Oddział Centralny Mostostal Warszawa pod kierownictwem Artura Soczewicy postawi obiekt o zróżnicowanej zabudowie, którego głównym przeznaczeniem będą funkcje mieszkalne. Część mieszkalna rozplanowana jest na osiem kondygnacji i zajmie powierzchnię 14 254,8 m2. Będzie częściowo zlokalizowana w miejscu, gdzie obecnie znajduje się jednopoziomowy garaż podziemny. Przewidziano także budowę dwupoziomowego garażu na 345 miejsc postojowych, którego jedna z kondygnacji będzie kondygnacją nadziemną. W budynku nad kondygnacją nadziemną garażu i nad parterem zaprojektowano tarasy zielone.

W skład nowobudowanego kompleksu wejdzie również część biurowo-usługowa o łącznej powierzchni 1994,9 m2 i obejmie cztery kondygnacje biur z lokalami handlowo-usługowymi, salą fitness i przedszkolem na parterze.  Inwestycja zakłada kompleksową realizację budynku mieszkalno-usługowego z pełną infrastrukturą towarzyszącą, w tym:

• instalacje sanitarne: wodno-kanalizacyjne, centralnego ogrzewania, wentylacji mechanicznej, ciepła technologicznego wraz z przyłączami,
  • instalacje elektryczne i teletechniczne, w tym: RTV-SAT, domofonowa, system sygnalizacji pożaru SSP, oddymiania klatek schodowych, wykrywania CO, system nadzoru telewizyjnego CCTV, system antywłamaniowy SSWiN,
  • zagospodarowanie terenu, w tym wykonanie: komunikacji wewnętrznej, placu zabaw, elementów małej architektury, ogrodzenia oraz oświetlenia zewnętrznego,
  • uzyskanie pozwolenia na użytkowanie.

Nazwa zadania: Budowa budynku mieszkalnego wielorodzinnego z usługami, garażem podziemnym i nadziemnym przy ul. Lipowej w Pruszkowie
Zamawiający: Lipowe Zacisze Sp. z o.o.
Wykonawca: Oddział Centralny Mostostal Warszawa
Wartość: 58 163 772,00 zł brutto (53 855 344,44 zł netto)
Kierownik Kontraktu: Waldemar Giedrojć
Kierownik Budowy: Marek Kęsy
Liczba kondygnacji nadziemnych: od 4 do 8
Liczba kondygnacji podziemnych:
Powierzchnia całkowita: 37 699,00 m
Powierzchnia netto: 32 360,60 m
Powierzchnia mieszkań: 14 254,8 m
Powierzchnia usługowa: 1 312,2 m
Powierzchnia biur: 682,7 m
Kubatura: 112 760,00 m
Liczba mieszkań: 259
Liczba miejsc postojowych w garażu: 345
Liczba miejsc postojowych na terenie: 34

Mostostal Warszawa SA należy do grona największych firm budowlanych w Polsce. Ponad siedem dekad obecności firmy na rynku budowlanym zaowocowało realizacją inwestycji we wszystkich kluczowych segmentach rynku budowlanego w kraju i Europie. W swoim działaniu spółka łączy wieloletnią tradycję polskiej myśli inżynierskiej z profesjonalną organizacją i szerokim wykorzystaniem najnowocześniejszych technologii. Mostostal Warszawa jest notowany na warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych niemal od początku istnienia krajowego rynku kapitałowego. Głównym akcjonariuszem spółki jest Acciona Infraestructuras SA. Mostostal Warszawa SA jest głównym udziałowcem kilku przedsiębiorstw tworzących Grupę Kapitałową Mostostal Warszawa.